maja, Myrurgia, soap

Det finns vissa parfymer och dofter som väcker minnen till liv. Majatvålarna har sedan länge en speciell plats i mitt hjärta. Min mamma, som heter Maja i mellannamn, fick alltid Majatvålar av min farmor i julklapp under de ca 20 år som mina föräldrar var gifta. En enda gång har jag själv köpt Majatvålar till min mamma efter mina föräldrars skilsmässa, men det kändes lite konstigt och jag har inte gjort det sedan dess. Det är en ganska sorgsam doft. Särskilt med tanke på att min mamma är förändrad sedan den svåra hjärnblödningen som hon fick för ett år sedan.

Maja skapades 1918 av grundare till Myrurgia, Esteve Monegal. Han blev inspirerad av Tórtola Valencia, musa till många konstnärer. 1925 presenterades en speciell utgåva av Maja på Exihibition of Decorative Arts i Paris. På hemsidan finns bilder på parfymflaskor som visade på utställningen och den klassiska oljemålningen av Maja skapad 1951 av Julio Moisés. En identisk kopia av målningen finns nu på Museu del Perfum i Barcelona. Litografier finns också att köpa på bland annat art.com för ca 2-3000 kronor.