sötsur

sötsur

Hela sommaren har jag mest skrivit om att drälla omkring, bada och hänga i mattor. Det blir det ändring på nu. Vi är inne i augusti och några kraftiga regnskurar har rensat luften. Ja, vi går direkt på sak! Angående de boendes reaktioner på byggandet av ett LSS-boendet i Glasberga, så är det vissa saker som förundrar mig. Att människor ofta tänker "vi och dom" och att människor ofta tror att livet är mer oföränderligt än vad det är. För en sak är säker! Vi kommer alla, om allt går relativt bra, bli handikappade. Antingen av ålderdom eller av andra sjukdomar. Som socionom har jag träffat de på andra sidan, de som nått dit, de som behöver hjälp. På vårdplaneringar har jag suttit med klienter och deras anhöriga, direktören som drabbats av hjärntumör, konstnären med de pigga ögonen, kvinnan i karriären som brutit båda armarna, mamman med psykisk sjukdom, gangstern som blivit misshandlad och fått hjärnskada, den gamla damen med bruten lårbenshals. Listan kan göras lång. Privat har jag kommit väldigt nära det här med att gå över på andra sidan. Jag har suttit som anhörig på NIVA och väntat på ett uppvaknande. Ett uppvaknande som ingen av oss vet vad det innebär. Jag höll tummarna så hårt för minsta lilla livsgnista. Dessa dagar som anhörig på NIVA delade jag med föräldrar till barn som cyklat omkull, frun till en man som krockat, en medelålders man som blivit misshandlad på krogen. De flesta nedsövda. Vi hoppades alla på ett tecken på liv. Minsta tecken, ett finger som kröks, en ryckning i mungipan eller vad sjutton som helst. När mamma, då 55 år, svagt kramade min hand började jag gråta av lycka. Hon visade tecken på liv och nu flera år efteråt bor hon på just ett LSS-boende. De som tror att de är en privilegierad grupp som aldrig kommer behöva hjälp eller få ett handikapp. Tråkigt att spräcka er bubbla!

En till sak som ständigt återkommer är det här med förändring, okunskap och rädsla. För det är ju uppenbart att de boende i Glasberga behöver just ett LSS-boende precis runt knuten för sin personliga utveckling och för att se ett lite större sammanhang.